Nakon završetka programa polaznik će:
- steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u struci
- steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini,
- spoznati vlastite mogućnosti i dosege,
- spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,
- biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline.
- upoznati atraktivnost i važnost zanimanja slastičar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,
- upoznati opasnosti na radu,
- upoznati propise o radu na siguran način,
- upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
- upoznati moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline,
- znati racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
- znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi slastičar,
- planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih slastica uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
- razviti i primjenjivati osobine slastičara,
- spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
- upoznati opremu slastičarnice-kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar, posuđe i sl.),
- znati dužnosti slastičara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
- upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte, jelovnik, cjenik i sl.,
- naučiti pripremu slastica u ugostiteljskim objektima,
- upoznati običaje pojedinih naroda i njihove nacionalne specijalitete kod slastica,
- znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda,
- upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani,
- upoznati namirnice biljnog podrijetla načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine,
- upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani.
UVJETI UPISA
Uvjet za upis je završena osnovna i najmanje 15 godina života.
U program prekvalifikacije mogu se upisati polaznici koji imaju završenu bilo koju srednju stručnu ili školsku spremu.
Programom prekvalifikacije utvrđuju se sve programske razlike, a odluku o programu prekvalifikacije za svakog polaznika donosi stručno tijelo utvrđeno Statutom učilišta.
PREDMETI |
1. RAZRED |
2. RAZRED |
3. RAZRED |
HRVATSKI JEZIK |
√ |
√ |
√ |
STRANI JEZIK I. |
√ |
√ |
√ |
POVIJEST |
√ |
||
ETIKA/VJERONAUK |
√ |
√ |
|
TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA |
√ |
√ |
√ |
POLITIKA I GOSPODARSTVO |
√ |
||
MATEMATIKA |
√ |
√ |
√ |
STRANI JEZIK II. |
√ |
√ |
√ |
TEHNOLOGIJA ZANIMANJA |
√ |
√ |
√ |
KULTURNO-POVIJESNA BAŠTINA |
√ |
||
MARKETING U TURIZMU |
√ |
||
ENOLOGIJA S GASTRONOMIJOM |
√ |
||
VOĐENJE I ORGANIZACIJA SLASTIČARNICE |
√ |
||
STRANI JEZIK II. |
√ |
√ |
√ |
IZBORNA NASTAVA |
√ |
√ |
√ |
PRAKTIČNA NASTAVA |
√ |
√ |
√ |
Završni rad polaže se prema Pravilniku o izradbi i obrani završnog rada, NN 118/09. Nakon što je polaznik zadovoljio na završnoj provjeri, Ustanova mu izdaje završnu svjedodžbu o stečenoj SSS – Slastičar/ka.
Odobrenje Ministarstva i datum izdavanja odobrenja:
KLASA:UP/I-602-07/16-03/00135; URBROJ:533-25-16-0002 od 21. srpnja 2016.